Söderhamn

Äldre får veta sina rättigheter

I Söderhamn görs det förebyggande besök hos dem som är 80 år och äldre som inte har hemtjänst. Besöken har visat att det finns äldre som inte känner till vilka rättigheter de har att få hjälp. Det konstaterar projektledaren Barbro Lundh och distriktssköterskan Ann-Louise Johannesson.

Barbro Lundh och Ann-Louise Johannesson har sedan början av året gjort förebyggande hembesök hos äldre personer i Söderhamns kommun.

– Vi får ganska ofta höra ”Oj, var det så mycket samhället hade att erbjuda?”, säger Ann-Louise Johannesson.

2006 infördes statliga stimulansmedel för att utveckla äldrevården och det finns sju prioriterade områden.

Vad kommunerna gjort och hur det organiserats kan skilja sig åt men många har satsat på förebyggande hembesök.

Bland annat informeras det om vilka rättigheter äldre har till hjälp men det tittas också på vilka fallrisker det kan finnas i ett hem.

I Söderhamn har 155 äldre fått hembesök. Av dem är 92 sammanboende medan resten är ensamboende, och det har funnits några som varit i behov av hjälp som inte tidigare haft det.

Vid årsskiftet upphör den här omgången av stimulansmedlen men projektledaren Barbro Lundh hoppas på en fortsättning för hon tror att den här verksamheten har stor betydelse:

– Jag har en känsla av att det här är bra, att det är något som behövs.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".