Sandviken

Trots miljardvinst planerar Sandvik för besparingar

Verkstadskoncernen Sandvik gör en vinst på över 3 miljarder kronor, men det är ändå något mindre än motsvarande period förra året. Och Sandvik varnar nu också för besparingar:

”Vissa kunder indikerar produktionsneddragningar och senareläggning av projekt, vilket innebär att vi vidtar åtgärder i syfte att anpassa kostnader och produktionskapacitet”, skriver vd Lars Pettersson i en rapport.

Fordonsindustrins kris slår även mot Sandvik.

Trots en stark utveckling tredje kvartalet flaggar bolaget för besparingar.

-Det är en otroligt stor osäkerhet i marknaden just nu, säger vice vd Per Nordberg.

Sandviks kvartalsvinst på drygt tre miljarder kronor var bara aningen lägre än i fjol, och både orderingång och försäljning steg rejält. Aktiemarknaden gladdes åt beskedet och kursen steg kraftigt.

Samtidigt smider man sparplaner på huvudkontoret i Sandviken, där också drygt 6 000 av verkstadskoncernens totalt nästan 51 000 anställda jobbar.

-Tittar du på kvartal tre så var det ett starkt kvartal, lönsamhetsmässigt och tillväxtmässigt, säger vice vd Per Nordberg till TT.

-Men vi ser en nedgång i marknaden i september och vi ser att det fortsätter i oktober och då måste man anpassa sig till det.

-Det är viktigt att vi vidtar åtgärder snabbt så att vi kan bibehålla lönsamheten. Nedgången kom ovanligt snabbt tror jag många tycker. Och att den skulle bli så djup, det tror jag slog oss alla väldigt, väldigt kraftigt.

Det är i USA och Europa som utsikterna mörknat och främst beror detta på beskeden om tvärbromsningen inom fordonsindustrin. Men även kunder inom bland annat anläggningsindustrin sänder ut dystra signaler.

Permittering

Sandviks planerade bantning av kostnader och produktionskapacitet behöver inte innebära att fast anställda måste sluta. Det säger Jan Lissåker, ansvarig för investerarkontakter. I stället kan tänkbara åtgärder vara en minskning av antalet tillfälligt anställda, förlängd julledighet och permitteringar, det vill säga att anställda får gå hemma med bibehållen lön.

-Det handlar också om att behålla den kritiska kompetens som vi måste ha. Sandvik är fortfarande ett företag som ska fortsätta att växa långsiktigt, säger Lissåker.

Av Sandviks nästan 51 000 anställda jobbar drygt 10 000 i Sverige varav alltså drygt 6 000 i Sandviken.

Enligt Lissåker kommer alla affärsområden i koncernen att beröras av besparingarna. När närmare detaljer kommer att presenteras kan han inte säga.

-Men det är viktigt att man vidtar åtgärder i god tid. Att börja tidigt är det bästa sättet att slippa bli för dramatisk. Då kan man finlira lite mer.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".