Gävleborg

Invandrad varg har fått valpar

Den så kallade Pessinki-vargen som under åren 2006 och 2007 invandrade till Sverige från Finland eller Ryssland, och som vintern 2007 till 2008 bildade par med en vargtik i det så kallade Galven-reviret i Gävleborgs län, har nu visat sig ha fått valpar.

DNA-analyser av spillningar insamlade av länsstyrelsens fältpersonal i oktober 2008 avslöjar att den invandrade hanvargen fortfarande finns kvar i reviret, samt att paret har fått en valpkull nu i våras.

Det är en så länge okänt hur många valpar kullen innhåller: Kommande spårningar på snö krävs för att fastställa antalet valpar i kullen, skriver länsstyrelsen i ett pressmedelande.

DNA-analyserna har gjorts på Zooekologiska avdelningen vid Lunds Universitet. Att denna invandrade varg nu alltså gått in i aveln i den skandinaviska vargstammen är en naturvårdsmässig sensation som kommer att få vittgående och synnerligen positiva konsekvenser för vargstammen.

För 30 år sedan var vargen helt utrotad i Sverige och Norge. Omkring 1980 letade sig emellertid ett par vargar från den östliga stammen i Finland/Ryssland hit och grundade en ny vargstam. Den nuvarande skandinaviska vargstammen bygger helt på dessa två individer samt en tredje som kom in omkring 1990. Eftersom stammen alltså bygger på endast tre individer är den mycket kraftigt inavlad och i behov av genetiskt tillskott utifrån.

Valpkullens storlek ännu okänd
Vi vet ännu inte hur stor valpkullen är, upptäckten av föryngringen gjordes med hjälp av tre spillningar där en vardera kom från de två föräldrarna och den tredje från en valp. Kommande spårningar på snö krävs för att fastställa antalet valpar i kullen.

Det aktuella reviret kallas Galven och är beläget nordväst om Bollnäs, väster om Ljusnan. Reviret är nyetablerat säsongen 2007/2008. Vargtiken i reviret härstammar från det närbelägna Voxna-reviret. Länstyrelsen har nu fått extra resurser för att följa upp utvecklijngen i det aktuella reviret.

Positiva effekter av det genetiska tillskottet
På långsikt kommer det att behövas mer genetiskt tillskott än vad den nu invandrade vargen kommer att bidraga med. Men i och med att denna invandrare nu gått in i aveln skjuts den kritiska tidpunkt, när inaveln blir så allvarlig att stammen börjar minska, rejält framåt i tiden. Kanske ökar fristen med 15-20 år. Detta givetvis förutsatt att valpar från detta par överlever och i sin tur går in i aveln, vilket kan förväntas tidigast om två år.

Källa: Viltskadecenter, Skandulv och Länsstyrelsen i Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista