Gävleborg

Sjukskrivna tvingas vänta på rehabilitering trots garanti

Många sjukskrivna kommer att få vänta på rehabilitering. Landstingen klarar inte av att uppfylla den utlovade rehabiliteringsgarantin som är tänkt att fungera som stöd för att människor ska komma tillbaka till jobb.

Irene Barnér och Christer Wimark i Hamrångefjärden utanför Gävle är båda sjukskrivna. De är mer än kritiska till att kraven har ökat på sjukskrivna utan att stödet blivit bättre.

– Jag är inte bara kritisk, jag är djupt oroad. Det är många med mig som kommer att ramla rakt igenom, säger Irene Barnér.

– Jag tycker synd om alla som har hamnat i det här systemet och hela tiden blir jagade om att komma ut och arbetsträna och så vidare, säger Christer Wimark.

Enligt Landstinget Gävleborgs projektledare Maria Johansson finns rehabiliteringsgarantin än så länge bara i teorin.

– Det här beror på att landstingen inte har givits tid att jobba med det förberedelsearbete som skulle ha varit önskvärt, säger Maria Johansson.

Vad betyder det här för dem som är sjukskrivna?

– Det betyder att de kan få vänta på insatser som skulle kunna ge dem stöd och hjälp de egentligen behöver i en större utsträckning.

Det är de som är sjukskrivna för ångest, stress eller smärta i rygg och nacke som ska omfattas av garantin.

Avtalet mellan landstinget och regeringen skrevs under i somras. Men när rehabiliteringsgarantin kommer att finnas i praktiken är oklart.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista