Ute i kylan. Ulf Granath och Håkan Eriksson, Fackförbundet Livs. Foto: Agneta Sundberg.
Bollnäs

Milko i Bollnäs lovar stöd till uppsagda

De uppsagda på Milko i Bollnäs får stöd när mejeriet börjar avveckla i april nästa år. Både trygghetsfonden och företaget bidrar med utbildningspengar och på måndag ska facket bestämma vilket omställningsföretag som ska få uppdraget att hjälpa de anställda ut i nya jobb.

Var och en ska få en personlig coach och med hjälp utbildningspengar ska de Milkoanställda i Bollnäs hjälpas ut till nytt arbete eller utbildning.

Processen är redan igång och Ulf Granath som är ledamot i styrelsen för Livs rekommenderar de anställda att söka nya jobb så fort som möjligt.

Successiv nedtrappning
Den 24 april ystas det nämligen för sista gången på mejeriet i Bollnäs och det datumet markerar början till slutet för hela verksamheten.

Däremot är det tänkt att mjölkpulverproduktionen ska pågå till oktober och ostlagret vara igång till nästa årsskifte. Tanken är att antalet anställda ska trappas ned i takt med att ostlagret successivt minskar.

Mindre än ett år kvar
Håkan Eriksson som är ordförande för Livs är emellertid tveksam till att verksamheten kommer att kunna hållas i gång ända till december nästa år.

Många anställda kommer nämligen att söka andra arbeten och kort sagt försvinna, redan innan den sista osten tagit slut.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista