Al Gore slår ett slag för Barack Obama på ett av många valmöten just nu. Foto: Scanpix.
Valet i USA

Länspolitiker studerar presidentvalet

Det drar ihop sig till presidentval i USA och det intresserar många Gävleborgspolitiker som just nu rest till USA för att både studera den politiska processen och aktivt delta i kampanjerna.

På tisdag går amerikanarna till valbåsen och valet mellan republikanernas John Mccain och demokraternas Barack Obama följs med stort intresse av hela världen.

Gävleborgspolitiker på plats
Även de svenska politisiska partierna har skickat representanter till USA för att lära sig hur man arbetar där. Ett flertal Gävleborgare finns med, däribland SSU:s Ellinor Eriksson som är noga med att påpeka att hon inte är okritiskt inställd till den amerikanska valkampanjen.

– Vi vill inte alls importera den amerikanska presidentvalskampanjens alla skandaler till Sverige. Däremot är vi intresserade av det breda folkliga engagemanget i valet. Det kan Sverige lära mycket av, säger hon.

Stort engagemang
Denna breda folkliga uppslutning imponerar också på Linus Fredriksson, Moderata ungdomsförbundet distriktsordförande i Gävleborg. Han befinner sig i Washington där stämningen just nu närmar sig kokpunkten.

– Det märks verkligen att det är val. Överallt stöter man på människor som engagerar sig aktivt, rapporterar han.

Amerikansk effektivitet
Fredrikssons partikollega, Gävleborgs moderate riksdagsledamot Tomas Tobé uppehåller sig i New York. Det är en stat som den demokratiske presidentkandidaten Obama förväntas vinna stort och även här pågår valkampanjen för fullt.

– Vad jag har lärt är att att amerikanarna håller många fler öppna valmöten än vad som är brukligt vid val i Sverige. Sedan är de också mycket bra på att få ut valinformation på internet, det är enkelt att hålla sig informerad, säger han.

Linnea Eriksson
linnea.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".