Viktig för vargstammen. Foto: Scanpix.
Bollnäs

Invandrad varg ger nytt hopp

På nästan 20 år har inget nytt blod tillförts den starkt inavlade svenska vargstammen. Men nu har en finsk-rysk varghane slagit sig ner och även fortplantat sig i det kallade Galven-reviret, nord-väst om Bollnäs.

DNA-prover visar att vargen har fått valpar tillsammans med en tik från trakten.

– Det har stor genetisk betydelse för den svenska vargstammen, säger Annica Forsberg som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Gävle.

Den första på 20 år
Den nuvarande svenska vargstammen, på omkring 200 vargar, bygger på två invandrade vargar från Ryssland eller Finland som invandrade i början på 1980-talet, plus en tredje varg som kom till Värmland cirka tio år senare.

Det var för cirka två år sedan som den invandrande vargen kom till norra Sverige, sedan har den vandrat söderut och i vintras slog den sig alltså ner i Galven-reviret utanför Bollnäs.

Extremt ovanligt
Så nu handlar det om att följa den här vargen, den har ett stort värde för hela vargstammen eftersom det är extremt ovanligt att en varg tar sig ner på det här viset och börjar reporducera sig, säger Annica Forsberg.

Joacim Lindwall
joakim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".