Första dagen på jobbet för Christina Forsberg. Hon har ingen polisär bakgrund men har ändå valt att bära uniform. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
Gävleborg

Nya länspolismästaren ska effektivisera

Christina Forsberg blir länets första kvinnliga länspolismästare. Hon kommer närmast från Kronofogdemyndigheten och har ingen polisiär bakgrund.

– Jag är van att vara i minoritet, så säger Gävleborgs första kvinnliga länspolismästare Christina Forsberg.

Christina Forsberg är 41 år gammal, uppväxt på västkusten, flyttade till Gävle 1995 som nybakad jurist och har sedan dess bott i Gävle.

Senast kommer hon från jobbet som avdelsningschef med ansvar för indrivningsfrågor på Kronofogdemyndigheten i Stockholms län. Hon har alltså ingen polisiär bakgrund.

– Jag såg annonsen och kände mig manad att söka och fick det här fina uppdraget, säger Christina Forsberg som bär uniform.

– Jag har valt att bära uniform för att visa att jag tillhör polisen. Jag vill också stärka varumärket polisen.

Ett av Christina Forsbergs uppdrag kommer att bli att effektivisera polisens arbete.

– Det uppdraget har alla länspolismästare. Vi blir tilldelade resurser årligen och utifrån dom resurserna bedrivs verksamheten på bästa sätt så att vi når dom mål som vi är satta att nå, säger Christina Forsberg som har rätt att bära tjänstepistol eftersom hon har genomgått en utbildning och avlagt kompetensprov.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista