Hårdare villkor för hälsocentraler

Samma hårda ekonomiska villkor som gäller de privat drivna hälsocentralerna i Gävle ska nu gälla även för primärvårdens egna hälsocentraler i Gävleområdet. Pengarna ska följa patienten är tanken, vilket gör att primärvården måste ta emot fler patienter än tidigare för att inte förlora pengar.
I Gävle finns två privat drivna hälsocentraler, Brynäs och Gävle HC som drivs av företaget Svensk Hälsovård AB Ju fler patienter de tar om hand desto mer pengar får de. Det har gjort att de privata hälsocentralerna har många fler listade patienter än primärvårdens egna hälsocentraler. Det ska det bli ändring på nu, samma regler och villkor ska gälla för ALLA hälsocentraler, allt med målet att fler sjuka ska få komma till en läkare. Om patienter försvinner från primärvårdens hälsocentraler kommer dessa hädanefter att också få mindre pengar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".