Flyktingsmugglare fortsatt inlåst

Sandvikens tingsrätt fastställde igår att en anhållen 35-årig Sandvikenbo ska fortsätta sitta inlåst fram till måndag i väntan på att myndigheterna i Australien begär att mannen utlämnas.
Som vi tidigare berättat greps 35-åringen i Sandviken redan i maj, sedan polisen identifierat honom som en misstänkt och internationellt efterlyst människosmugglare. Enligt australiensiska medier misstänks mannen ha orsakat en flyktingkatastrof hösten 2001, då 353 båtflyktingar omkom när fartyget Siev X sjönk utanför Australiens kust. Om Australien senast måndag begär mannen utlämnad, kommer Sandvikens tingsrätt och Riksåklagaren ta ställning till misstankarna och då eventuellt häkta honom. Enligt Lagmannen Curt A. Berg vid Sandvikens Tingsrätt är det Justitiedepartementets chef Thomas Bodström som fastställt den maximala tid som mannen får sitta anhållen, ett beslut som inte kan överklagas. Curt A. Berg säger till SR Gävleborg att misstankarna mot den anhållne ännu inte har prövats och att samtliga inblandade i den här ovanliga rättsprocessen belagts med yppandeförbud.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".