Fredrik Höglund på Hammarskrot demontering i Kungsgården har märkt att allt färre väljer att skrota sina bilar. Foto Maria Sundell SR Gävleborg
Gävleborg

Skrotbilar exporteras illegalt

Gamla bilar från Gävleborg exporteras olagligt till Afrika och Ryssland, samtidigt som antalet bilar som skrotas blir allt färre. Ett välkänt fenomen inom branchen.

– Tidigare har vi kunnat skrota fyra till fem bilar om dagen, nu är det kanske en till två i veckan. En del exporteras, säger Fredrik Höglund som jobbar på Hammarskrot demontering i Kungsgården.

Dagstidningarna översvämmas just nu av annonser med köpare som vill köpa gamla bilar - ”Allt är av intresse” står det.
Bakom dessa annonser kan det gömma sig illegala exportörer.

Till Afrika eller Ryssland
Sveriges Radio Gävleborg ringer upp en av annonsörerna och får napp på en gång.

– Jag kan ordna så att den åker till Afrika eller Ryssland, säger den anonyma annonsören.

Olaglig export
Enligt Naturvårdsverket är det olagligt att exportera gamla bilar till länder utanför OECD som inte är tömda på farliga ämnen som batterier, drivmedel och olja som kan betraktas som farligt avfall.

– Bilarna kanske inte fungerar så länge och då bidrar dom till avfallsproblem i det nya landet, säger Margareta Appelberg, direktör för Miljörättsavdelningen på Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".