1 av 2
Lasse Melin, ungdomspolis i Söderhamn. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 2
Elin Gustafsson, Hannes Lemberg och Amanda Höglund. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
gävleborg

Fördubbling av ungdomsbrotten

De ungdomsrelaterade brotten har fördubblats i Gävleborg under 2000-talet, visar polisens statistik. Ungdomspolis Lasse Melin i Söderhamn bekräftar att klimatet ändrats radikalt. Ungdomar och vuxna hotar ofta varandra till livet utan att egentligen mena det.

– Dödshot är väldigt vanligt. Det anmälde man för några år sedan men idag gör man inte det, säger ungdomspolisen Lasse Melin i Söderhamn.

Hofors: Anhörig elev dödshotar skolsköterska på hennes fritid.

Hudiksvall: Mamma skriker åt en kille i femman att han ska sluta reta hennes son, annars ska hon döda honom.

Att antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket ökar tror Lasse Melin beror på att skolorna i högre utsträckning väljer att anmäla.

I Söderhamn har polisen det senaste året fått god koll på ungdomsbrotten, som precis som i övriga länet faktiskt minskat något under 2008. Däremot har klimatet blivit tuffare.

– Det var mer renhårigt förr när det var slagsmål. Då var det en smäll så var det klart. Idag ska man sparka och slå och man ger sig inte, säger Lasse Melin.

På Norrtullsskolan i Söderhamn har ledningen under hösten polisanmält en incident där en elev dödshotade en annan elev och dennes pappa.

Skolan hade ett problemtyngt fjolår och har satsat hårt för att förbättra klimatet. Och enligt eleverna så tycks det ha lyckats:

– Det har blivit klart bättre än förra året och jag tycker det är bra stämning, säger David Ling.

– Jag tycker det har blivit bättre, det är mindre bråk, säger Elin Gustafsson.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".