Annemaj Hjalmarsson och Skogstekniskas ägare Lasse Larsson. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Alfta

Skogstekniska får fortsätta utbilda

Skogstekniska i Alfta får fortsätta utbilda Skogsmaskinförare. Det har myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning, KY, beslutat. Och efterfrågan på utbildade skogsmaskinförare de senaste två åren har varit hög, enligt arbetsförmedlingen.

– Det är ett väldigt förtroende att få fortsätta för det är bara cirka 40 procent av de som ansökt som får fortsätta sina KY-utbildningar, säger Skogstekniskas ägare Lasse Larsson.

Skogstekniska i Alfta har utbildat skogsmaskinförare under många år. Här finns en stor maskinpark med den senaste tekniken och även simulator som hjälper de blivande förarna i utbildningen.

Av de 20 elever som går utbildningen varje år får så många som uppemot 80 procent jobb efteråt. Enligt arbetsförmedlingen är det stor efterfrågan på utbildade skogsmaskinförare och det ser bra ut även kommande tio år.

Fortfarande är det flest killar som söker sig till skolan men det här är ett yrke som passar även bra för tjejer menar Lasse Larsson.

– Tjejerna kan bli lika bra eller till och med bättre maskinförare och jag tror att det kommer att komma många fler tjejer i framtiden, säger Lasse Larsson.

En som går den här utbildningen är 19-åriga Annemaj Hjalmarsson.

– Det är mycket äldre som kör maskiner och det är väldigt svårt som nybörjare att komma in i branschen, säger Annemaj Hjalmarsson.

Tror du att det är tuffare för dig som tjej att komma in?

– Nej det tror jag inte. De flesta vill nog ha en tjej som kör.

Varför tror du det?

– Det är väl häftigt att en tjej vill hålla på med ett sånt här yrke.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".