Gävleborg

Samlingsregering lösning i Landstingskrisen?

Den politiska oredan inom Landstinget Gävleborg fortsätter.
Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna går nu ut och vill ha en så kallad samlingsregering där alla partier ska samverka. Men samtidigt sitter Centerpartiet och Socialdemokraterna och planerar ett samarbete.

Det var i förra veckan som det stod klart att den borgerliga budgeten gick segrande den ur den dramatiska omröstningen i Landstingsfullmäktige.

På grund av den politiska vilden Laszlo Gönczi slutade det hela med att Samverkan för Gävleborg - de borgerliga partierna plus Sjukvårdspartiet - tillsammans med Laszlo Gönczi fick en knapp majoritet.

Men i dag vill alltså Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna ha en samlingsregering där alla partier som vill ska samverka.

- Med tanke på det läge som Landstinget befinner sig i så är det nog viktigt att vi samlas och gör det som är bra för Landstinget, och tar tag i situationen, det säger Moderaternas Oppositionsråd Patrik Stenvard.

Samtidigt kan konstateras att det fjärde allianspartiet, Centern, alltså inte är en part i idén om en samlingsregering. De samtalar med Socialdemokraterna om ett samarbete.

- Det är olyckligt att man gör på det sättet, säger Patrik Stenvard. Det är ju en borgerlig politik vi vill föra i Landstinget.

Men att det skulle finnas en spricka i de borgerligas allians i landstinget förnekar Patrik Stenvard.

- Jag vill inte se det som en spricka utan jag tror att vi alla är överens om att det här är det bästa för landstinget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".