Julbelysningen kostar Gävleborgare miljoner. Foto: Scanpix
Gävleborg

Miljoner för att hålla juleljusen tända

I jultid befäster svensken sin position som den mest belysningglada medborgaren i Europa. De lika mörkertyngda finnarna tänder bara hälften så mycket ljus som svensken.

I Gävleborg spenderas nästan 4 600 000 kronor - eller 34 kronor per hushåll - för att hålla ljusslingor och julljus lysande hela julen.

– Det har med läggning att göra. Vissa människor tycker att man inte nöjer sig förrän det inte längre finns någon skillnad mellan natt och dag, det säger Kalle Hashmi, belysningsexpert på Energimyndigheten.

– Det har med psyket att göra. Att man trivs med mycket ljus, forstätter han.

I brist på ljus tog man förr i tiden fram några ljus som man tände, men den tiden är ett minne blott.

Energibolaget Vattenfall räknar med att svenskarnas totala julbelysning i hemmet i år kommer att sluka lika mycket energi som 5000 villors årskonsumtion. Då räknar företaget med två sjuarmade elljustakar som brinner 10 timmar om dygnet, en belyst julgran, en slinga utomhus och en stjärna i fönstret.

Den främsta konkurrenten om titeln ”Världens mest välbelysta land” är USA. Och nu hårdnar kampen.

– Vi har inte uppnått den amerikanska ”psykosen” ännu, men vi är på väg dit - att man ljussätter mer och mer, konstaterar Kalle Hashmi, belysningsexpert på Energimyndigheten.

Johan Nordström
johan.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".