Gävleborg

Ungas bidragsberoende ökar

Allt fler unga är beroende av stöd från Försäkringskassan. Bara de senaste tre åren har antalet unga mellan 16 och 24 år som har aktivitetsersättning från Försäkringkassan i Gävleborg ökat med drygt 20 procent.

Aktivitetsersättning är ett stöd till unga personer som är handikappade eller psykiskt sjuka och som därför har svårt att kunna jobba.

28-årige Morgan Wahlgren hör till de drabbade. Han har stått utanför arbetsmarknaden i 6 år och tycker att det har varit besvärliga år.

- De har känts tunga och jobbiga. Jag har verkligen önskat göra någonting, men inte orkat, säger han.

Nationell trend
I Sverige som helhet är det nästan 28.000 ungdomar i åldrar mellan 16 och 24 år som uppbär aktivitetsersättning. Det är mer än 4000 fler än för tre år sedan och det samtidigt som sjuktalen i andra åldersgrupper sjunker.

Även i Gävleborg har under samma tid antalet unga med ersättning stigit från 828 år 2005 till 1002 i år.

Livslångt utanförskap
Vid försäkringskassan i Gävle är man oroad över utvecklingen. Att unga aldrig får en chans att klara sig själva kan leda till livslångt bidragsberoende säger Eva Alner Liljedahl, chef vid Försäkringskassan.

- Vi måste tillsammans rädda de här ungdomarna från utanförskapet. I dag gör inte tillräckligt, säger hon.

Ministern oroad
Även socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson medger att det krävs åtgärder.

- Jag är lika oroad som alla andra. Den här utvecklingen har pågått i 10 års tid och den vänder man inte över en dag, säger hon.

Christine Odén
nyheterna.gavleborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".