Maria Jonsson som bor på Nygårds i Hertsjö utanför Bollnäs tror det kan vara bra att ha många ben att stå på som bonde. Foto Agneta Sundberg SR Gävleborg
bollnäs

Bönder får hjälp med företagsutveckling

LRF pytsar in ytterligare 250 miljoner kronor för att hjälpa landets bönder att utveckla sina företag. Projektet startade för två år sen och totalt satsar LRF 500 miljoner.

Totalt satsar LRF 500 miljoner under fyra år på projektet som kallas Kraftsamling 2010 och LRF hoppas mildra lågkonjunkturens effekter och få fart på tillväxten.

De bönder som vill ha hjälp att utveckla sina företag får hjälp via företagscoacher och individuella framtidssamtal.

För exempelvis mjölkbönder som är anslutna till mejeriföreningen Milko kan det här vara en hjälp nu när mjölkersättningen sänktes med 40 öre per kilo från nyåret.

Maria Jonsson och hennes sambo, som bor på Nygårds i Hertsjö utanför Bollnäs, driver två lantbruk där de har både köttproduktion och mjölkproduktion.

För tre år sen startade hon Bo på lantgård och därefter en gårdsbutik.

– Strategin var att använda de byggnader som finns här, säger Maria Jonsson.

Satsningen gjordes inte i första hand av ekonomiska skäl utan för att kunna dela med sig av den miljö som finns på gården menar Maria Jonsson.

– Ska man göra en satsning ska det göras med hjärtat också, det måste vara roligt.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".