1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Leif Holst. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Ockelbo

Varginventering inleds i Gävleborg

På lördagen börjde den mest omfattande utbildningen i rovdjursinventering som har gjorts i Gävleborg. I fyra dagar kommer 12 personer att kombinera teori med vargspårning i Finnskogarna mellan Hälsingland och Gästrikland där de rivaliserande Amungen- och Ockelboreviren finns.

– Ser vi spår ska vi följa upp dem under långa sträckor, säger Leif Holst från Svenska rovdjursföreningen som leder pionjärövningarna. 

Hörde en varg yla
Vi befinner oss hemma hos Leif Holst i Katrineberg åtta mil norr om Gävle på gränsen mellan Hälsingland och Gästrikland. Här i den höglänta och vintriga terrängen trivs vargen. Så sent som på annandagen hörde Holst ylande då Ockelbovargen förmodligen gav sig in på en tur i fiendeland, Amungenreviret.  

Det är också det tiotalet vargarna i dessa revir som Leif Holst och de elva andra rovdjursspårarna, varav sju är nybörjare, kommer att följa när de genomför den första kursen i sitt slag i rovdjursspårning.

Hjälpa länsstyrelsen
I fyra dagar kommer kursen att vara med start idag lördag i Finnskogarna mellan länets två landskap. På dagarna ska man hjälpa länsstyrelsen att försöka ringa in hur många vargar som finns i området och på kvällarna analyseras resultat och det blir övningar och föredrag av mer teoretisk karaktär.

Att få någon exakt siffra på hur många vargar som finns i Gävleborg är svårt eftersom reviren går in i andra landskap, men någonstans runt 25 vargar finns det i länet och över 200 i landet.  

En av dem som anmält sig till spårveckan är biologen och vargkännaren Petter Hillborg från Gävle.

– Jag vill se hur rovdjuren beter sig och hur de rör sig i området, säger han till SR Gävleborg.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".