1 av 2
Arenabygget i Sandviken. Foto Therese Jacobson
2 av 2
Lars-Åke Wadén och Marie Frestadius är kritiska. Foto: Therese Jacobson
Sandviken

Arenabygget i Sandviken kritiseras

Bygget av Göransson Arena i Sandviken får kritik av handikapprådet i kommunen. Enligt dem är inte arenan anpassad för idrottsarrangemang där idrottarna är funktionshindrade.

Det är när det gäller handikappidrott och funktionshindrade som idrottsutövare som handikapprådet anser att det brister i den nya arenan. Få av omklädningsrummen är nämligen handikappanpassade.

– Det har blivit väldigt bra, men vi saknar en sak, och det är att man inte har tänkt fullt ut på att man ska kunna utöva idrott där som person med funktionsnedsättning, säger Marie Frestadius (s) ordförande i handikapprådet och även vice ordförande i Sandvikens handikappomsorgsnämnd.

”För trångt”
När bygget var långt gånget anpassades i sista stund två av de totalt åtta omklädningsrummen. I efterhand har man även bestämt att det ska sättas in lägre duschstänger i de övriga omklädningsrummen.

Men från handikapprådets sida anser man fortfarande att det finns hinder för handikappidrott i arenan. Lars-Göran Wadén företräder Sandvikens omkring tjugo handikapporganisationer i rådet och använder själv rullstol:

– Det kommer bli för trångt och för tajt att ta sig fram i rullstol där, säger Lars-Göran Wadén.

Ska kunna användas av alla
Handikapprådet hade hoppats på bättre anpassning för handikappidrott mot bakgrund av vad stiftelserna har satt upp för villkor för arenan. På Sandvikens kommuns hemsida finns villkoren att läsa. Punkt nummer ett handlar om arenans syfte:

”Huvudsyftet med arenan ska vara att ge ungdomar och behövande handikappade m fl. inom stiftelsernas destinatärs krets möjlighet att bedriva idrottslig och annan verksamhet.”

Tillbakavisar kritiken
På de Göranssonska stiftelserna svarar man ändå att kritiken är orättvis. Henning Eneström som är ordförande för stiftelserna och för bolaget som bygger arenan säger att det som står i villkoren inte ska tolkas som att arenan byggs enbart för handikappidrott.

Han tycker också att stiftelserna har tänkt på att arenan ska kunna användas även av personer med funktionshinder.

– Självklart är vi inriktade på att alla handikappade ska ha en stor möjlighet att göra saker och ting, och det tycker jag att vi har uppfyllt, säger Henning Eneström.

Speciallösningar vid behov
Kommunens vd för arenan, Maya Olsson, ser inte att det finns några egentliga hinder för att ordna större idrottsarrangemang för funktionshindrade i den nya arenan. Hon menar att man i så fall får hitta speciella lösningar för exempelvis omklädningsrummen vid de tillfällena.

Men samtidigt medger Maya Olsson att arenan inte är fullt ut anpassad. Och hon säger att möjligheterna att ordna handikappidrott inte får ses som obegränsade:

– Jämför man med Bollnäs Höghammarshallen som verkligen är specialbygd enkom för det ändamålet, då kan jag förstå kritiken, säger hon.

Ny lag om tillgänglighet
Om ett år kommer en ny lag som slår fast att alla offentliga miljöer ska vara tillgängliga för alla.

Exakt vad som kommer räknas som hinder enligt den nya lagen är inte klart och därför är det svårt att redan nu veta precis vilka krav arenan kommer behöva leva upp till ur lagens synvinkel.

Men oavsett vad den nya lagen kommer ställa för krav hade handikapprådet i Sandviken hoppats på en fullt ut handikappanpassad arena. De lutar sig på stiftelsernas villkor för arenan, som presenteras på kommunens hemsida, och som säger att ett av arenans huvudsyften ska vara idrott för funktionshindrade.

– Vi kommer fortsätta att diskutera och vara där för att se hur det ser ut slutgiltigt. Så vi kommer att vara aktiva i fortsättningen och försöka göra det så bra som möjligt för utövare och för åhörare, säger Marie Frestadius (s), ordförande i handikapprådet och vice ordförande i handikappomsorgsnämnden.

Insyn under bygget
Handikapprådet i Sandviken ska fungera som en länk mellan handikappföreningar och politiker i Sandviken. Eftersom handikapprådet ska verka för funktionshindrades villkor har handikapprådet varit med och haft insyn under bygget av arenan.

Arenan, som kostat 200 miljoner kronor att bygga, kommer lämnas över från stiftelserna till kommunen när den är klar.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".