Bosse Karlsson och Agneta Kring Karlsson bor efter branden på hotell Scandic CH i Gävle. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
Gävle

Lång väntan för branddrabbade

Framtiden för många av de boende i den brandhärjade radhuslängan på Blåbärsvägen i Gävle är fortsatt oviss. Alla familjer har fått tillfälliga bostäder, men det kommer dröja mer än ett halvår innan någon kommer att kunna flytta tillbaka.

Agneta Kring Karlsson bor just nu med sin familj på hotell Scandic CH i Gävle, och för henne har chocken kommit först flera dagar efter branden.

– Jag börjar känna av panikångest. Hjärtat bultar och jag är skakig och orolig och kan inte sova på nätterna, säger Agneta Kring Karlsson.

Det har snart gått en vecka sedan det började brinna på Blåbärsvägen i Sätra och 13 familjer tvingades lämna sina hem.

Fyra av radhuslägenheterna är totalförstörda och de övriga har varierande rökskador. Tidigast i slutet av sommaren kan de lindrigast skadade lägenheterna bli inflyttningsklara.

För familjen Karlsson är det inte första gången de drabbats av en lägenhetsbrand.

– För 19 år sedan började det brinna i vår tv och hela vardagsrummet blåste ut. I den svängen fick vi ligga ett antal veckor på olika hotell, berättar Bosse Karlsson.

Orsaken till branden är fortfarande okänd och polisen väntar nu på provsvar från Statens kriminaltekniska laboratorium. Men att få reda på vad som startade branden tycker inte Bosse Karlsson känns som det viktigaste just nu.

– Egentligen är det helt oviktigt, det hjälper inte någon av familjerna.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".