Lyckad vargspårning i länet

I tisdags avslutades de ideella vargspårningarna som bland annat rovdjursföreningen och naturskyddsföreningen bedrivit runt om i Finnskogarna norr om Ockelbo. Man har funnit spår från alfaparen i både Ockelbo- och Amungenreviret.

Sammanlagt har tolv personer från Gävleborg och Uppland deltagit i spårningarna där man kunnat konstatera spår från alfaparen i både Ockelbo- och Amungenreviret. Därmed har man kunnat särskilja de båda reviren.

– Slutresultatet är fem spår i Amungen med revirmarkerande par, dock inget löpblod i tikens urinmarkering. I Ockelbo har vi minst fem spår och där fins det löpblod i tikens urin, säger Leif Holst som har lett spårgruppen.

De spårrapporter som de tolv personerna i den ideella spårgruppen har fått fram den senaste veckan har nu lämnats över till länsstyrelsens fältpersonal.

Länsstyrelsen är den myndighet som ansvarar för och kvalitetssäkrar all rovdjursinventering.

Någon mer spårning från den ideella spårgruppen är inte aktuell den här vintern, däremot har flera i gruppen uttryckt önskemål om att fortsätta nästa år.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".