1 av 2
Liselotte Eriksson med landstingets unimat i bakgrunden. Det är den maskinen som förser de anställda på Gävle sjukhus med kläder. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 2
Petter Karlsson, landstingets avtalsdirektör. Foto: Christian Höijer
Gälveborg

Stort klädsvinn på länets sjukhus

Varje år försvinner det kläder från sjukvården för miljontals kronor. Under 2008 försvann eller stals kläder i Gävleborgs landsting för 3,5 miljoner kronor. Det placerar landstinget på en tredje plats i landet.

Liselotte Eriksson är sjukgymnast på Gävle sjukhus och hon tycker att sjukvårdspersonalen borde hålla striktare koll på de patienter som skickas hem och har sjukhuskläder med sig.

– Det vore väl en bra början, säger Liselotte Eriksson.

Kunskapen om vad som gäller för landstinget i Gävleborgs klädhantering verkar en aning diffus. Klart är att svinnet inom sjukvården kostade skattebetalarna 3,5 miljoner kronor under 2008.

Av den summan svarar patienterna för en tredjedel. Resterande 2,3 miljoner kronor är faktiskt kostnader som landstingets egen personal svarar för.

Tidigare hyrde landstinget alla kläder vilket innebar att de låg på hyllorna och kostade pengar. Numera lånas personalkläderna från leverantören och tvättfirman Berendsen och ska sedan lämnas in inom tolv veckor. Om det inte sker bokförs de som försvunna och kostar landstinget extra pengar.

– Det finns absolut anledninga att både minska svinnet men också att öka cirkulationen av personalkläder, säger landstingets avtalsdirektör Petter Karlsson.

Petter Karlsson vill inte lasta personalen utan säger att huvudskälet beror på ett nytt system som inte fungerar optimalt än.

– 100 000 i månaden är mycket pengar och det är inte alls bra. För att komma till rätta med det här arbetar vi med leverantören för att kartlägga var kläderna tar vägen, säger Petter Karlsson.

Det som försvinner mest är följande kläder och textilier: underbyxor och handdukar. Sjukgymnasten Liselotte Eriksson tror att en del patienter får med sig kläder av misstag, men inte alla.

– Man ser folk på stan som har sjukhuskläder på sig, säger Liselotte Eriksson.

Christian Höijer
christian.höijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".