Det är farligt att jobba i skogen. Foto: Weda Skog
Delsbo

Skogen farligaste arbetsplatsen

Skogsfrakt i Delsbo är det företag i Gävleborg som har de största säkerhetsbristerna. Det visar en undersökning som Arbetsmiljöverket gjort.

Skogsfrakt bedöms alltså som mest riskfyllt i Gävleborg, men VD Staffan Holm tycker ändå inte att hans företag kan kallas farligt.

– Det är inte farligt att arbeta hos oss. De arbetsskador och olycker vi har handlar om att man klämer sig eller halkar. Vi har varit förskonade för allvarligare personskador här på längre tid, säger Staffan Holm.

Totalt har 330 000 arbetsplatser i landet undersökts. Arbetsmiljöverket har endast tagit med tre kategorier som företaget självt har kunnat påverka: det handlar om arbetsskador, säkerhetsbrister på arbetsplatsen och graden av systematiskt arbetsmiljöarbete.

Ju högre poäng en arbetsplats fått desto större brister har den. Maxpoäng är 48 och i gävleborg har skogsfrakt i Delsbo fått den högsta poängen 33.

Enligt verket har Skogsfrakt fått maxpoäng både när det gäller arbetsskador och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Men siffrorna är några år gamla och mycket har förändrats hävdar Staffan Holm som tror att resultatet skulle bli bättre i dag.

– Jag tror att vi skulle få ett bättre resultat i dag, säger Staffan Holm.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".