1 av 3
Tommy Eriksson från Huddinge och Therese Henriksson från Gävle. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 3
Petter Karlsson, avtalsdirektör på landstinget. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
3 av 3
Liselotte Persson, sjukgymnast. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
landstinget

Vem vill stjäla landstingskläder?

Tidigare på torsdagen har vi berättat att svinnet på kläder inom landstinget Gävleborg kostade landstinget 3,5 miljoner kronor 2008. Men vad är det egentligen som försvinner eller stjäls? Och vem vill bära landstingets kläder till vardags?

Landstingets klädhantering kostar miljoner varje år. Den största delen är kostnader för personalens egna kläder där massor av kläder försvinner ur systemet och bokförs som försvunna av leverantören vilket kostar över två miljoner varje år. Resterande delen är svinn där patienter är inblandade.

Petter Karlsson, avtalsdirektör på landstinget, förklarar vad som försvinner mest.

- Filtar, hadddukar och en del patientkläder. Antalsmässigt är det mest underbyxor och frottéhanddukar, säger han. 

Petter Karlsson säger att mycket av det som försvinner kan vara nedsolkade patientkläder som slängs istället för att de tvättas, annat följer med patienten av misstag och hamnar på hyllor i någons hem utan att användas. Karlsson har svårt att tro att kläder och textiler stjäls för att användas, men sjukgymnnasten Liselotte Persson har en annan uppfattning.

- Man ser iallafall folk på stan som har sjukhuskläder på sig. Till exempel mysbyxor, underkläder och nattskjortor, säger hon.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".