Mats Ivarssson, FP, och Morgan Darmell, M, är kritiska till majoritetens förslag när det gäller Bomhusskolornas framtid. Foto Christian Höijer SR Gävleborg
Gävle

Vänstern kovänder i skolfrågan

Hoppet lever för de skolor i Bomhus i Gävle som hotas av nedläggning. På det extrainsatta nämndsmötet i eftermiddag kommer vänsterpartiet oväntat att gå emot den egna vänstermajoriteten och ge stöd åt högeralliansens förslag.

Albert Gibbs, vänsterpartist och vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, kommenterar den dramatiska vändningen.

– Det blir en återremiss, underlaget är inte tillräckligt bra, säger han.

Möte i Högbo
Hela fredagsförmiddagen har barn- och ungdomsnämnden suttit i möte i Högbo och diskuterat den infekterade skolfrågan i Gävle.

Frågan man ska besluta om under eftermiddagen är Bomhusskolornas framtid, ett ärende som skjutits upp och nu kommer upp som ett eget ärende på ett extrainsatt nämndsmöte.

En högstadieskola
I vänstermajoritetens förslag ska alltså en av de två högstadieskolorna i Bomhus försvinna. Det innebär att Lillhagsskolan byggs om och inrymmer elever också från Källöskolan, som rivs och läggs ned. Källmurskolan å sin sida blir en så kallad F-6 skola för de yngre eleverna.

Under året har skolfrågan skapat vassa politiska replikskiften där oppositionen riktat frän kritik mot mot den styrande vänsterfalangen med ordförande Jens Leidermark i spetsen.

Liten besparing
Folkpartiets ledamot i nämnden, Mats Ivarsson, menar att besparingen inte står i proportion till den skada en nedläggning medför.

– Den besparing som majoriteten förordar är på 2,2 miljoner kronor i en budget på 1,5 miljarder. Vi måste ta ett mycket större grepp, det finns enklare sätt att spara.

Moderaten Morgan Darmell:

– Vi vill avvakta med beslutet, få större helhetsperspektiv och bättre ekonomiska kalkyler.

En satsning
Socialdemokraten och ordföranden för nämnden, Jens Leidermark, ser förslaget om Bomhusskolorna tvärtom och kallar det för en satsning på närmare 100 miljoner kronor där också eleverna på den nedläggningshotade Källöskolan skulle få bättre lokaler.

– I stort sett kan man säga att det är en förbättring. Det som uppfattas som en besparing är att bara en högstadieskola blir kvar.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".