norrsundet

Arbetet på Norrsundet igång igen - i en ny, mindre kostym

Den här veckan drog arbetet igång igen på de industrier som av besparingsskäl stått stilla under julen. En av dem är Stora Ensos nedlagda massafabrik i Norrsundet där 43 personer fortfarande jobbar, även om arbetsuppgifterna har förändrats sedan den sista massabalen lämnade fabriken i november.

Det var i oktober 2007 som beskedet kom att Stora Enso skulle lägga ned den lönsamma massafabriken i Norrsundet och dw 325 anställda skulle mista sina jobb.

Örjan Larsson är fackordförande för Pappers och jobbar kvar - året ut med att ordna utbildningar och hjälpa till med nya jobb för dem som sagts upp, men också med att hitta nya företag som är intresserade av att flytta in på området.

En del lokaler ska rivas, andra ska tömmas på allt från maskiner rör och elledningar till manualer och kaffekoppar och anpassas till nya verksamheter.

Redan i dag finns ett verkstadsföretag på området där före detta Stora Ensoanställda jobbar och en enskild anställd har fått låna lokaler för att starta snickeriverksamhet.

Nu hoppas man på några större företag - och det finns de som är intresserade. Även om finanskrisen har försvårat läget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".