Fortums fastighet i Arbrå. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Arbrå

Fortumanställda tvingades säga upp sig

Flera anställda vid energijätten Fortum i Arbrå har blivit tvingade att säga upp sig. Orsaken ska vara att personalen i vissa fall bland annat har har ordnat med avtal till kollegor och vänner. Men enligt en av de anställda har de inte gjort det för egen vinning.

Riktigt vad den här historien handlar om vill inte Patrik Troedsson, centralombudsman på fackförbundet Unionen i Stockholm, gå in på eftersom ärendet än så länge inte är avslutat.

Men en av de anställda som har fått skriva på ett papper om sin uppsägning säger till Sveriges Radio Gävleborg att alla anställda på Fortum i Arbrå har blivit kontrollerade, och det har i vissa fall har visat sig att de till exempel har gjort ändringar i sina egna elavtal eller registrerat avtal till kolleger eller vänner.

Personen som vi har pratat med säger att alla gjorde det förr och att det inte har funnits någon policy om det förrän för ett år sedan. Trots det ska Fortum ha kollat vad de anställda har gjort i systemet flera år tillbaka i tiden. Många vet inte att de har gjort fel.

Sveriges Radio Gävleborg har pratat med Ulf Rehn som är platschef på Fortum i Arbrå och han vill än så länge inte kommentera det hela eftersom de är inne i processen just nu. På onsdag nästa vecka ska den vara klar och då kommer Fortums ledning att kommentera det hela.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".