bollnäs

Utbildas till arbetslöshet

Många gymnasieutbildningar leder till arbetslöshet, enligt siffror som Statistiska Centralbyrån har tagit fram åt Svenskt Näringsliv. Bland annat pekas en utbildning i Bollnäs ut i undersökningen.

Störst risk för arbetslöshet är det för dom som går barn- och fritidsprogrammet, hotell- och restaurang-, livsmedel- och byggprogrammet.

Undersökningen gäller elever som tog studenten 2001.

På många håll har hela klasser varit arbetslösa efter fem år. Barn- och fritidsprogrammet i Vadstena, i Bollnäs, Älvsbyn och Haparanda är bara några exempel där 100 procent av eleverna varit arbetslösa - åtminstone någon period mellan 2004 och 2006.

Och av alla som gått barn- och fritid, hotell- och restaurang, byggprogrammet, hantverksprogrammet och livsmedelsprogrammet har omkring hälften varit arbetslösa efter fem år.

Men vissa skolor har mycket bättre resultat - även för de programmen - och för eleverna gäller det att välja bästa möjliga skola, säger Kristina Scharp.

Det som behöver göras, enligt Kristina Scharp är att se över både praktik, hur utbildningen är upplagd och hur undervisningen ser ut. Hon vill också utveckla samarbetet mellan skola och näringsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".