Fortums kundtjänst i Arbrå. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Arbrå

Fortum kommenterar Arbrå-fallet

Energibolaget Fortum kommenterar nu händelserna på företagets kundtjänst i Arbrå där flera anställda har fått lämna företaget. Enligt Fortum är det cirka 10 medarbetare som har gett sig själva otillåtna förmåner.

- Det var vid kontroller av våra kundregister som vi upptäckte att några av våra medarbetare tyvärr inte hade följt de riktlinjer och instriktioner som deras arbetsroll kräver. Det är självklart tråkigt när sådant här inträffar, säger Ann Lindell Saeby, informationsdirektör på Fortum Sverige.

När de har förstått vad det innebär har de själva valt att lämna sina tjänster, enligt Ann Lindell Saeby.

Uppgifterna om att de har blivit tvingade att lämna sina tjänster kommenterar hon så här:

- Det stämmer att de själva har valt att lämna sina tjänster.

I pressmeddelandet som Fortum skickade ut på lördag kväll står det att runt 10 anställda har gett sig själva förmåner. Men enligt Radio Gävleborgs källor har de ändringar i elavtal som har gjorts inte gjorts för egen vinning och att många inte vet om att de har gjort fel.

- Det är cirka 10 medarbetare som har gett sig själva förmåner, det är korrekt som det står i pressmeddelandet, säger hon som kommentar till det.

Enligt Radio Gävleborgs källor gjorde de flesta anställda ändringar i elavtalen förut och att det inte fanns någon policy om det förrän för ett år sedan. Trots det ska Fortum ha kollat vad de anställda har gjort i systemet flera år tillbaka i tiden, enligt radions källor.

- Det finns tydliga riktlinjer vad man får och inte får göra. Jag har inga kommentarer till exakta detaljer vad enskilda anställda har gjort, med hänsyn till de tidigare medarbetarna naturligtvis, säger Ann Lindell Saeby om det.

- Men ni menar att era regler har varit tydliga, så att ingen kan ha missuppfattat det, frågar reportern.

- Nej, det ska inte vara kunna vara möjligt att man har gjort. Det gås kontinuerligt igenom vad man får och inte göra när man har den typen av tjänst, säger Ann Lindell Saeby, informationsdirektör på Fortum Sverige till Radio Gävleborg.

En av de anställda som har fått skriva på ett papper om sin uppsägning säger till Sveriges Radio Gävleborg att alla anställda på Fortum i Arbrå har blivit kontrollerade, och det i vissa fall har visat sig att de till exempel har gjort ändringar i sina egna elavtal eller registrerat avtal till kolleger eller vänner.

Personen som vi har pratat med säger att alla gjorde det förr och att det inte har funnits någon policy om det förrän för ett år sedan. Trots det ska Fortum ha kollat vad de anställda har gjort i systemet flera år tillbaka i tiden.

Sveriges Radio Gävleborg har pratat med Ulf Rehn som är platschef på Fortum i Arbrå och han vill än så länge inte kommentera det hela eftersom de är inne i processen just nu.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".