1 av 2
Olle Andersson som har kämpat för att få ett stort Blombergssceneri till Hanebo. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
2 av 2
Detalj ur bild med Blombergsson på skridskor. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
Bollnäs

Unik tavla är tillbaka i Hanebo

Ett av hälsinglands mera kända konstverk - en unik tavla av 1800-talskonstnären Albert Blombergsson - har återlämnats till hans födelsebygd, Hanebo socken i sydöstra delen av Bollnäs kommun.

- Det är helt underbart att den har kommit tillbaka till Hanebo och även Blombergssons födelse- och uppväxtby.

Antikvarie Lars Nylander vid Hälsinglands museum som just har gett ut boken om Blombergsons liv och konst kan tavlans vandring.

- Den har varit på många olika ställen. Wilhelmina Skog som hade Bollnäs Järnvägshotell hade den, Blombergsson hade den från början, den har hängt i tandläkarmottagningen i Kilafors och nu hänger den i Haneby församlingshem.

Det här är en av tre stora scenerimålningar som finns kvar efter Albert Blombergson. Målad på 1860-talet, 2x3 meter i format.

- Det är två motiv. På ena sidan är det vinterfiske som Blombergsson själv har målat, och där ser man Blombergsson själv mitt i bilden där han åker skridskor. Den andra sidan är det ett barn som åker kälke nedför en backe och man ser en stor hälsingegård i bakgrunden, kanske ett motiv från Hanebo, berättar Lars Nylander. 

Olle Andersson, tavelkämpe i Hanebo:

- Det är ett dokument och jag tycker det är ett väldigt lugn över den här tavlan. Den passar väldigt bra i församlingshemmet, den är nästan meditativ med ljuset, tycker han.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".