Gävleborg

Fler ansöker om att få sprida aska

Det har skett en markant ökning av personer som ansöker om att få strö ut askan efter sina anhöriga. Det visar statistik som Sveriges Radio har tagit fram från landets Länsstyrelser.

I Gävleborg var det förra året tre gånger så många som för tio år sedan. Björn Bostedt i Hudiksvall har spridit askan efter sina föräldrar i havet vid deras sommarstuga: 
 - Min pappa ville ha det så, säger han.

Björn Bostedt är inte ensam. Att sprida askan efter sina anhöriga på en vacker plats som de har anknytning till, oftast över havet eller en stor sjö, har blivit allt vanligare i Sverige. I Gävleborg kom det förra året in 60 ansökningarna till Länsyrelsen - som är den myndighet som godkänner utströende av aska efter avlidna - jämfört med 20 ansökningar för tio år sedan.
Det finns vissa krav som måste uppfyllas, bland annat får man inte sprida askan inom bebyggt område eller för nära land - femhundra meter är en tumregel, vilket utesluter vissa mindre sjöar. Men havet går bra, enligt länsstyrelsen.

Just den här dagen har det varit en vacker vinterdag och Björn Bostedt har åkt isjakt över havet där askan efter hans föräldrar vilar.
 - Vi sätter blommer vid vissa tillfällen vid sjöboden, säger Björn Bostedt.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".