Sparkade eller inte? Fem av tio Fortumanställda ta nu tillbaka sina uppsägningar för att de anser sig felaktigt behandlade. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg.
Arbrå

Fortumanställda tar tillbaka uppsägningar

Fem av de tio personer som tvingades säga upp sig vid Fortums kundtjänst i Arbrå tar nu tillbaka sina uppsägningar. Det var i onsdags som de första anställda fick gå efter att det framkommit att de gjort avtal där deras egna elanläggningar varit involverade.

En av de fem som nu har tagit tillbaka sin uppsägning är Susanne Jonsson som har arbetat 25 år på Fortum.

– Vi vart inkallade en och en till chefen och då fick vi reda på att vi hade gjort några saker vid vår egen anläggning. Vi fick välja mellan polisanmälan och avsked eller att säga upp oss själva. Vi har valt att säga upp oss själva eftersom vi inte riktigt visste vad det handlade om, säger Susanne Jonsson.

Håller du fast vid det fortfarande?

– Nej, vi är flera som har beslutat att ta tillbaka vår uppsägning.

Alla 180 anställda på Fortums kundtjänst i Arbrå visste sedan i höstas att de var föremål före intern granskning om de på något sätt gynnat sig själva i elavtal. 

Förra onsdagen kallades de första in och fick välja på polisanmälan eller skriva på en egen uppsägning. Sedan fick de under bevakning ta handväskan och gå omedelbart.

Facket Unionen har samtyckt med företaget men två anställda vänder sig nu till Unionen igen.

– Vi vill att ärendena ska gås igenom igen för att se om allt gått korrekt till, säger en annan av de anställda.

Tror ni inte det?

– Nej, för vi har inte haft någon tidigare kontakt med facket. Vi har inte fått någon chans att förklara vad vi har gjort.

Har ni gjort några fel?

– Om vi hade gjort det idag, ja, då har vi gjort fel, men inte historiskt sett. Det har inte funnits några tydliga regler.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".