Planerande apor Foto: AP Photo /Nati Harnik ) Scanpix
furuvik

Unik apforskning i Furuvik

I Furuviksparken pågår det just nu banbrytande forskning om människoapor. Kognitionsforskaren Mathias Osvath undersöker hur människoapor planerar för framtiden och om orangutangen Naong kan bygga upp en egen ekonomi för att kunna byta till sig saker.

Det är världsunik grundforskning som bedrivs i det nybyggda orangutanghuset i Furuvik.

Lunds universitets primatforskningsstation Furuvik, som den nystartade forskningsstationen heter, är den enda i Norden och en av få i världen.

Det handlar om kognitionsvetenskap, där man studerar modeller för tänkandet och forskar i ämnen som till exempel begreppsbildning och inlärning.

Forskningsstationen i Furuvik utanför Gävle är ett resultat av tidigare samarbete mellan forskarna i Kognitionsvetenskap vid Lunds universitet och Furvuviksparken.

Rent praktiskt handlar forskningen om att ge Furuviksparkens människoapor olika uppdrag och problem att lösa. Hjärngympa helt enkelt.

Och förhoppningarna är stora utfrån det dom hittills fått fram.

– Här kommer vi att få se saker först i världen som ingen har någon aning om förrän det publiceras och det är drivkraften i forskningen, säger forskaren Mathias Osvath.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".