Under tisdagen var det slutplädering i Gävle Tingsrätt. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Lyxliraren riskerar fängelse

Rättegången mot den 37-årige man från Gävletrakten som bland annat står åtalad för bedrägerier och hälerier av motorfordon för tio miljoner kronor närmar sig nu slutet och åklagaen yrkade på ett fängelsestraff.

Under tisdagen var det slutpläderingar i den uppmärksammade rättegången mot den 37-årige man från Gävletrakten som levt i en jetsetliknande tillvaro omgiven av lyxiga bilar, kapitalvaror och ett kustnära boende.  

37-åringen gav ett lugnt och samlat intryck under tisdagen, och suckade endast till oförstående vid ett par tillfällen när åklagare höll sin slutplädering.  

37-åringen har under rättegången nekat till de anklagelser han beskyllts för som omfattar åtta fall av häleri, grovt bokföringsbrott och bedrägeri, bidragsbrott och också grov vårdslöshet i trafik.  

I det senare fallet har 37-åringen vid upprepade framfört fordon i hastigheter mellan 200 och 300 kilometer i timmen, något han också dokumenterat och filmat. Han har även dokumenterat sig själv med stora penningsummor. 

Idag hördes sista vittnet i rättegången från Skattemyndigheten som slår fast att mannens omfattande handel med motorfordon, företrädesvis på internetsidan Blocket, är av en sådan omfattning att det är att betrakta som näringsverksamhet.  

Sammanlagt har motorfordon för tio miljoner sålts.  

Själv hävdar 37-åringen att han finansierat sin familjs där sambo och två barn ingår leverne med hjälp av spelvinster och lån från sin far och en vän. Sammanlagt handlar det om två miljoner.  

Christer Sammens hävdade i sin slutplädering att brotten sammantaget visar på en omfattande brottslighet och kommer alltså att yrka på ett fängelsestraff.  

37-åringen, som suttit häktad sedan september, släpptes fri i väntan på dom som meddelas om 14 dagar.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".