Gävleborg

Skilda journaler kan ge felmedicinering

Avsaknad av gemensamma sjukjournaler gör det svårare att samordna vården av framförallt äldre patienter. Konsekvenserna kan bland annat bli att patienterna felmedicineras.

Ing-Marie Hansson, ordförande i Kommunala Pensionärsrådet, tycker att bollandet med olika journaler för samma patient är helt oförsvarligt.

– Det här är inte klokt. Här sitter sjukhuset med sin journal, primärvården med sin journal och kontakterna fungerar inte alltid bra, säger Ing-Marie Hansson.

Kommunikationssvårigheter mellan olika instanser, som till exempel kommundrivna särskilda boenden och landstingsdrivna vårdmottagningar, nämns som ett problem av många vi pratat med inom äldreomsorgen i länet.

Att det inte finns tillgång till patientens journalanteckningar dygnet runt är ett exempel på detta.

I Socialstyrelsens rapport ”hemsjukvård i förändring” pratar man också om det här problemet.

Där skriver man att ”det finns ett stort behov” för detta i landet, speciellt i de län där kommunerna inte har ansvaret för hemsjukvården. Gävleborg är ett sådant län.

Vårt viktigaste krav är att få till stånd en gemensam journal och det här går att göra, Belgien har det redan, säger Ing-Marie Hansson.

Linnea Eriksson
linnea.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".