Läraren Andreas Hemdahl vill att de äldre ger plats åt de yngre. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Unga lärare vill att de äldre går i pension

De 54 lärare i Gävle som riskerar att bli varslade och utan jobb vill nu att de äldre lärarna flyttar på sig och ger plats åt de yngre.
De lärare som riskerar att bli av med sina jobb är i 30-årsåldern.

Det är nu det tredje varslet på några år för grundskolelärarna i Gävle kommun.

Även erfarna måste gå
Tidigare var kampviljan mycket hög men nu så resignerar många - aldrig tidigare har lärare med en sådan lång yrkeserfarenhet som upp till nio år hamnat i den här situationen.
 - Vi unga försviner från skolorna, säger Andreas Hemdahl som är matematik- och NO-lärare i Gävle och en av de som finns med bland de 54 varslade lärarna.  

Han har jobbat som lärare i fem år och tycker nu att de äldre lärarna ska acceptera en tidigare pension, som nu kommunen erbjuder. Men det är få av dem som gör det: Hittills bara tio stycken.


Lärarförbundet stödjer kravet
Lärarförbundet stödjer de unga lärarna och önskar att förtida pensionsersättningar blir så fördelaktiga som möjligt.
 - Vi hoppas på bra ersättningsnivåer i pensionerna, så att fler äldre lärare säger ja till en sådan lösning, säger Stefan Thunström i Lärarförbundet.  

Anledningen till varslet är ett besparingskrav på 13 miljoner kronor och Lärarförbundet tror att slutförhandlingarna kommer att bli klara i februari. Efter det så skickas varslen ut per brev till de aktuella lärarna.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".