1 av 3
Vasaskolan i Gävle. Foto: Tomas Forsman SR Gävleborg
2 av 3
Jan Stattin, biträdande rektor. Foto: Tomas Forsman SR Gävleborg
3 av 3
Matilda Sundquist Boox, ordf. i samhällsvetenskapliga husrådet. Foto: Tomas Forsman SR Gävleborg
Gävle

Vasaskolan får elitutbildning

Kanske du är sugen på att studera arkeologi? Det kan du göra på Vasaskolan i Gävle i höst. Vasaskolan är nämligen en av tio gymnasieskolor i Sverige som av regeringen har utsetts till att få starta särskilda spetsutbildningar - eller elitutbildningar - där man får ta in elever från hela landet.

- Det som en bekräftelse på hur bra vi är, säger Jan Stattin, biträdande rektor och doktor i historia nöjt om beskedet att Vasaskolan är en av de tio skolorna.

Men han värjer sig för uttrycket elitutbildning, han vill hellre prata om spetsutbildning.

Varje skola kan ta emot 30 elever till en specialutformad utbildning med teoretisk inriktning.

Eleverna ska kunna studera i högt tempo, och till viss del läsa på akademisk nivå. Eleverna i Gävle ska få fördjupa sig i historia med arkeologi, språk och religionsvetenskap.

- Det är en fantistisk möjlighet för vår skola att tillgodose också elever som har ett intresse för teoretiska ämnen och ett driv och nyfikenhet på det området, säger Jan Stattin.

De tio skolorna får dispens av regeringen att ta in elever från hela landet utifrån särskilda antagningsregler, något som tidigare bara varit tillåtet för idrottsutbildningar och konstnärliga utbildningar.

Försöket pågår fram till 2014 och består av spetsutbildningar med teoretisk inriktning.

Matilda Sundquist Boox, som är ordförande i samhällsvetenskapliga husrådet på Vasaskolan, berättar att man noga har diskuterat det här med spetsutbildningar innan man ansökte.

- Namnet elit eller spets är ju ganska laddat och lite kontroversiellt och vissa har väl sett det lite som att de kommer att få det lite bättre än oss, säger Matilda.

Men själv tycker hon att det är en väldigt bra sak för skolan.

- Vi profilerar ju oss, vi marknadsför ju hela skolan på det här sättet och får mer uppmärksamhet, säger hon.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".