Yohanna Derksen och Matilda Olsson Wengelin på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs tänker engagera sig i den viktiga frågan. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Bollnäs

Temadag om kärnvapen och kärnkraft

Norra Hälsinglands FN-förening och Kvinnor för fred bjöd under fredagen in till en temadag om kärnvapen och kärnkraft. Och det var elever på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs som fick lära sig mer den här dagen.

För ungefär två månader sen drogs en budkavle igång för en kärnvapenfri värld.

Budkavlen ska gå genom landet under två år och målet är givet, berättar My Leffler från Bollnäs:

– Det yttersta målet är en kärnvapenfri värld. Det är en lång väg att vandra men vi måste börja någonstans.

Information om kavlen
Under fredagen och lördagen på Torsbergsskolan och Folkhögskolan i Bollnäs hölls information om budkavlen om en kärnvapenfri värld.

Bland talarna fanns förre socialdemokratiska riksdagsledamoten Maj Britt Theorin som berättade om kärnkraft och kärnvapen – två sidor av samma mynt.

Hon menade bland annat att det är viktigt att unga engagerar sig och kräver av politiker att man sätter stopp för kärnvapen.

Upprörda elever
Några elever på Torsbergsgymnasiet tyckte det var svårt att förstå och ta till sig det hon berättade, medan andra blev upprörda och ville engagera sig mer.

Exempelvis Yohanna Derksen och Matilda Olsson Wengelin.

– Så här ska det inte få vara. Det är ett otroligt viktigt ämne att ta upp. Vi funderar på allvar om vi ska starta en studiecirkel. Vi vill inte bara stå och se på när det händer, säger de.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".