Landstingsdirektören Svante Lönnbark har exra svårt att leda sitt landsting just nu när en politisk ledning saknas. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävleborg

Lönnbark känner frustration

Landstingsdirektören Svante Lönnbark oroas nu över att det inte finns någon politisk ledning inom Landstinget Gävleborg.

På torsdagen sa Socialdemokraterna nej till ett samarbete med den borgerliga alliansen med motiveringen att socialdemokrater aldrig samarbetar med moderater.

Svante Lönnbark:

– Vi börjar närma oss den gräns nu när det är ohållbart. Vi har fullmäktige 24 februari och till dess så är det önskvärt att det finns en majoritet som kan ta tag i den situation som råder.

Saknas ledning
Landstinget Gävleborg har just nu ingen direkt ledning. Och landstingsdirektören känner av pressen.

Landstinget Gävleborg kan ju jämföras med ett gigantiskt stort företag eftersom man här har en omsättning på sju miljarder, 7 000 anställda och 275 000 kunder.

Detta förväntas Svante Lönnbark ha koll på utan en existerande styrelse. Lönnbarks närmaste chef är landstingsrådet Ann-Margret Knapp och hon står också ensam, helt utan makt och inflytande.

Frustrerande
– Den roll jag har idag innehåller en del frustrerande moment, säger en luttrad Lönnbark. 

Landstingsdirektör Svante Lönnbark har sen tidigare gjort klart en framtida plan på hur landstinget ska komma i balans ekonomiskt. Och som alla förstår så handlar det om stora besparingar där flera hundra anställda måste gå.

Den planen är inte offentlig, enligt Svante Lönnbark, men enligt vad Radio Gävleborg erfar så fanns det redan inbokade möten i januari där samtliga verksamheters besparing skulle diskuteras.

Möten stryks
Dessa möten är nu strukna utifrån det politiska läget där man inte vet vad inriktningen blir. Lönnbark igen:

– Vi behöver lyssna med den majoritet som bildas hur man ser på framtiden och stämma av de tankar vi har när det gäller den effektiviserings- eller strategiplan vi håller på med.

Den plan som du skissar på, är den offentlig?
– Den är fortfarande ett arbetsmaterial eftersom vi inte kan lägga sista handen vid den innan vi har en majoritet.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".