52-åringen fick 2,5 års fängelsestraff för grovt dopningsbrott. Dopningspreparaten på bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Stockholmspolisen/Scanpix
Gävle

2,5 års fängelse för dopningsbrott

På fredagen föll domen mot huvudmannen i en uppmärksammad dopningshärva med förgreningar i hela landet.

En 52-årig man från Gävle som varit spindeln i nätet för handeln med dopningsmedlen dömdes till två och ett halvt års fängele för grovt dopningsbrott.

Samtidigt som fängelsedomen föll mot mannen dömdes även hans 45-åriga sambo till ett års fängelse för en rad åtalspunkter, däribland skyddande av brottsling och medhjälp till grovt dopningsbrott.

Sambon väl medveten
Kvinnan anses kort sagt ha varit väl medveten om att mannen med Gävle som bas styrt en omfattande handel av dopningsmedel – att han på postorder-manér köpt in dopningsmedel från Kina, Indien och Pakistan och sålt vidare till hugade köpare runt om i landet.

Tjänat två miljoner
Totalt uppskattar åklagaren att mannen och kvinnan fått in omkring två miljoner kronor på att sälja preparaten till kroppsbyggare och gym, något som också kunde styrkas när polisen gjorde en razzia i mitten av oktober mot ett 50-tal köpare på 25 orter i landet.

Tolv av dessa köpare har senare också åtalats för dopningsbrott, men under fredagen var det alltså huvudmannen från Gävle och hans sambo som först av alla dömdes till fängelse för sina brott.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".