Arbetsförmedlingen har en tuff situation att hantera alla varsel i Gävleborg, men de tror sig kunna hantera den. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Gävleborg

Svarta siffror på Arbetsförmedlingen

Rekordmånga har under december månad skrivit in sig på arbetsförmedlingen i Gävleborgs län. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

Siffran ligger på över 2 400 och det är högsta antalet på en och samma månad sedan 2005.

Enligt arbetsförmedlingens utredare Bitte Lyrén är det höstens många varsel som ligger bakom anstormningen.

Tufft i november
– Min bedömning är att det beror på de varsel som lagts, särskilt i november då 1 500 varslades. Sen kan det bero på en annan grupp som aldrig varslats; de som  haft tillfälliga arbeten och timanställninar och klarat sig på det, de behöver ockå ha hjälp att hitta nya jobb.

Av de dryga 2 400 personer som under december skrivit in sig på Arbetsförmedlingen är närmare 70 procent män. En sådan snedfördelning mellan könen har det inte varit sedan början av 90-talet.

Mansdominerat i industrin
Bitte Lyrén på Arbetsförmedlingen i Gävle tror att övervikten på män har att göra med att varslen gjorts på mansdominerande arbetsplatser:

– Sist jag tittade i höstas så var 70 procent av varslen i länet i industrin som är mansdominerad, och det är en bidragande orsak.

Klarar situationen
Trots de höga inskrivningssiffrorna så känner sig inte Bitte Lyrén oroad för hur Arbetsförmedlingen ska klara av anstormningen.

– I den situation vi varit i nu så har vi haft få inskrivningar,  så det är jag säker på att vi kan möta upp.

Malin Jakobsson
malin.jakobsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".