1 av 2
De resistenta bakterierna sprids på sjukhus. Foto: Scanpix
2 av 2
Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Landstinget Gävleborg. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
landstinget

Landstinget vill stoppa farlig bakterie

Landstinget Gävleborg satsar nu pengar på att bilda en grupp som ska förhindra att antibiotikaresistenta bakterier sprids i länet. Anledningen är att allt fler i Sverige drabbats av infektioner som inte vanlig antibiotika kan bota.

Hittills i länet är det bara en person som har drabbats.

Signar Mäkitalo är smittskyddsläkare inom Landstinget Gävleborg.

Fått extra resurser
– Landstinget har gett mig resurser för att kunna anställa en sjuksköterska och en läkare som ska jobba med antibiotikafrågor och förhoppningsvis ska vi kunna jobba på ett bra sätt och stötta verksamheterna.

100 personer i månaden råkar ut för resistenta bakterier. Bakterier som snart ingen antibiotika biter på.

Allvarligt
Det här är en allvarlig situation eftersom bakterien slår till på sjukhus och kan orsaka stora problem för patienter vid hjärtklaffbyte och protesoperationer.

– Vi har en person som blev smittad vid en vistelse i Uppsala. Sedan juni månad kontrollerar vi och odlar alla patienter som har legat på sjukhus i Stockholm, Västmanland och i Varberg.

Fler län i farozonen
Det är främst inom landstingen i Stockholm, Västmanland och Hallands län som många har drabbats av de resistenta bakterierna.

Smittskyddsinstitutet går nu ut och varnar för att fler län kommer att drabbas av den aggressiva bakterien som sätter bo i tarmarna.

– Det vi hittar är toppen på ett isberg. Vi odlar inte avföringen på alla människor i Gävleborg, utan bara på en del individer och då tror man att det finns fler som bär på det här.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".