Emil Jönsson från Årsunda är tillbaka på toppen -- efter en strulig inledning på säsongen. Emil vann världscupsprinten som kördes på OS-banorna utanför Vancouver på fredagskvällen. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Längdskidor

Första VC-vinsten för Jönsson

Fjolårets världscuptvåa Emil Jönsson fick säsongens första fullträff vid världscupsprinten på längskidor i Vancouver på fredagskvällen svensk tid.

Årsundasonen Emil Jönsson hade egentligen inte ens tänkt åka till Kanada. Men fick en seger med sig hem från de blivande OS-spåren.

– Jag kände mig så stark. Hit kommer jag gärna tillbaka, säger han till TT.

Ändrade planeringen
Emil Jönsson tvingades kasta om i sin säsongsplanering när en förkylning slog till i december. Plötsligt var tävlingarna i Kanada, i de blivande OS-spåren i Whistler norr om Vancouver, aktuella igen. Tanken var att få fler tävlingar i benen inför kommande VM.

Det visade sig vara ett utmärkt val. Den svenska sprintstjärnan vann finalen efter en spurtuppgörelse med norrmannen Ola Vigen Hattestad, som leder sprintcupen.

Höll igen
– Jag höll igen i backarna hela finalen, och i sista kurvan tog jag det lugnt för att kunna explodera på upploppet, säger Jönsson.

– Det är otroligt skönt att vara tillbaka, kroppen känns pigg som aldrig förr. Och skönt att klämma till Hattestad, han har vunnit lite för mycket nu.

Gillar Kanada
Dessutom gillar Jönsson Kanada. Hans första världscupseger kom i Canmore, väster om Calgary, för ett år sedan. Dessutom vann han i samma veva en tävling i Whistler.

Och nästa år väntar OS, då kan fredagens uppvisning vara mycket värd.

– Emil kör oerhört kontrollerat, han ligger längst fram i sina heat och åker fantastiskt bra, säger förbundskaptenen Joakim Abrahamsson till TT.

Starkt att ta Hattestad
– Sedan var det starkt att han spurtade ifrån Hattestad på slutet. Det är oerhört viktigt att ta en sådan seger.

På lördagarna kör både längdherrarna och -damerna skiathlon (30 respektive 15 km) och på söndag väntar sprintstafetter. Från svensk sida är dock bara sprintåkare med på resan.

SR Gävleborg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".