Det finns inget stöd i kommunallagen för att utlysa nyval i det krisande Landstinget Gävleborg, utan politikerna måste själva hitta en lösning. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Gävleborg

Ordföranden om krisen i landstinget

De politiska partierna i Landstinget Gävleborg kunde inte enas om ett samarbete och det är fortfarande oklart vem som ska styra. Det finns inte heller något i kommunallagen som ger någon vägledning hur situationer som den här ska lösas.

Landstingsfullmäktiges ordförande Björn Forsling, S, kommenterar den olyckliga situationen så här:

– Det finns inget svar i dag på den frågan. Däremot så diskuteras det i grundlagsberedningen om man ska kunna införa nyval i kommuner och landsting. I ett sådant här läge skulle det kanske ha varit bra om det instrumentet hade funnits. Kommunallagen har inget svar idag, utan det är politikerna som ska lösa det här.

Sammanbrutna diskussioner
I torsdags samlades alla politiska partier i landstinget, men diskussionerna bröt samman.

Socialdemokraterna vägrar hårdnackat att samarbeta med moderaterna och sjukvårdspartiet.

Och Kristdemokraterna och Folkpartiet har lika tydligt sagt att de inte tänker ingå i ett blocköverskridande samarbete om inte Moderaterna är med.

Tre alternativ finns
Som det ser ut nu finns tre alternativ:

1) att nuvarande majoritet sitter kvar,

2) att det blir en ny majoritet med Samverkan för Gävleborg plus den ”politiske vilden” Laszlo Gönczi,

3) eller det tredje och mest stabila ett blocköverskridande med S+MP+V.

Brådskande beslut
Vecka fem ska centern besluta sig. Men det brådskar med en lösning tycker Björn Forsling.

– Man måste försöka hitta en bredare lösning så man får en stabil lösning på landstinget eftersom vi står inför jättestora utmaningar, både medicinskt, tekniskt och framför allt ekonomiskt. Och budgeten har ju försämrats sen vi tog den i december.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".