Stenkyrkan i Bergby. Foto: Anders Ekholm
Gävle

Tomt i kyrkorna - igen

Julhelgen är nu glömd och därmed är också kyrkornas högsäsong över. Nu väntar återigen tomma kyrkbänkar och allt glesare led av kyrkobesökare.

I Gävle, som hör till Uppsala stift, har besökarna vid gudstjänsterna minskat drastiskt de senaste åren och även konfirmationsverksamheten har svårt att locka ungdomar.

Ett bekymmer
Johan Svedberg, som jobbar som adjunkt inom svenska kyrkan, säger så här.

– Det är bekymmersamt att antalet besökare blir färre. Det är inte alls bra.

Återkommande fråga
Besöksantalet är en fråga som Svenska kyrkan ofta återkommer till. Hur ska man göra för att få folk att komma till kyrkan?

Enligt en undersökning som Medieakademien och TNS Gallup presenterade i år så hamnar Svenska kyrkan på en blygsam sextondeplats av totalt 26 undersökta institutioner.

Kyrkor tas ur bruk
Bara 34 procent av svenskarna har förtroende för Svenska kyrkan. Och på vissa håll i landet har kyrkor tagits ur bruk och sålts på grund av lågt besöksantal och dyra omkostnader.

– Traditionen av att gå i kyrkan och vara konfirmand har förändrats, man ärver inte beteendet på samma sätt. Bitvis har vi också gjort ett dåligt jobb, vi har inte varit tillräckligt förändringsbenägen.

Många lever ändå i en stressig tillvaro, hur ska människor välja att börja gå i kyrkan igen?
– Många går till kyrkan av den anledning att det inte finns någon klocka, många ser kyrkan som ett evigt tidlöst rum.

Vad ska ni göra för att bli av med stämpeln som tråkig?
– Vi måste jobba på att vara trevligare, mer avslappnad och lyssnande.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".