1 av 2
Kön ringlade lång utanför Nordea i Gävle på måndagsmorgonen. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
2 av 2
Elisbeth Lindblom hjälper pensionärer på Nordea. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Ilska över lång kö till pensionspengar

Det var långa köer utanför Nordea i Gävle på måndagen, och så kommer det att se ut varje månad omkring den 18:e då pensionen betalas ut. Orsaken är att Svensk Kassaservice las ner i november 2008 och Nordea tog över pensionsutbetalningarna. Och irritationen var stor bland de köande.

– Det blir som i Italien snart, det är bedrövligt, sa Ingmar som var en av de köande pensionärerna.

De köande såg inte särskilt muntra ut efter att ha stått i cirka en halvtimme utanför Nordea i centrala Gävle på måndagsmorgonen. Det var kallt och kön bara växte och växte.

Så här ser det ut nu i Gävle varje månad kring den 18:e då pensionen betalas ut. Pensionärer som är vana att hämta ut pensionen på Posten och sedermera Kassaservice får nu stå i en ringlande kö, som när den var som längst var 100 meter lång.

Det är Nordea som har tagit över den här servicen men bara på 75 kontor i Sverige, så många pensionärer som är vana vid att hämta ut pensionen hos Kassaservice i sin stadsdel får nu ta bussen in till centrala Gävle istället.

Elisabeth Lindblom arbetar på Nordeas kundtjänst i Gävle.

– Vi är några stycken till och vi försöker jobba mycket ute på golvet för att hjälpa kunderna med enklare saker på sidan om. Annars jobbar vi på så gott vi kan i de kassor vi har, säger Elisabeth Lindblom.

Har ni inte uppmuntrat dem att skaffa internet?

– Absolut, det är det vi jobbar med idag.

Framöver ska Nordea även öppna ett bankkontor på Brynäs där pensionärer kan ta ut sin pension eller betala räkningar.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".