Det är befogat att utföra myggbekämpning i Ista naturreservat slår Miljööverdomstolen fast. Foto: Malin Hoelstad/Scanpix
Nedre dalälven

Ja till myggbekämpning

Uppdaterad 16:02
Myggproblemen vid Nedre Dalälven är så besvärande att det är befogat att utföra myggbekämpning i Ista naturreservat, slår Miljööverdomstolen fast. Länsstyrelsen i Gävleborgs län får därmed avslag på sitt överklagande.
– Det här är ett oerhört erkännande, säger myggprojektets forskningsledare Jan Lundström.

Länsstyrelsen ansåg att besprutningen kan skada naturen och störa häckande fåglar, och hänvisade också till att det enligt reservatsbestämmelserna är förbjudet att använda biologiska bekämpningsmedel i området.

Men Miljööverdomstolen anser, liksom tidigare miljödomstolen, att miljöriskerna med myggbekämpningen är obetydlig, samtidigt som den snarare gynnar det rörliga friluftslivet i reservatet.

Störningarna för fågellivet bedöms inte större än att bekämpningen kan fortsätta.

– Det här är ett oerhört erkännande för alla som lider under trycket av en väldans massa stickmyggor, säger myggprojektets forskningsledare Jan Lundström till SR Uppland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".