Tomas Tobé KU-anmäler Göran Persson och Thomas Bodström. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Gävle

Tobé KU-anmäler Persson och Bodström

Den Moderata riksdagsledamoten Tomas Tobé från Gävle anmäler den förre statsministern Göran Persson samt förre justitieministern Thomas Bodström till konstitutionsutskottet. Anledningen är deras roll i avvisningen av två terrormisstänka egyptier där amerikanska CIA-agenter var inblandade.

I en ny bok av den förra utrikesministern Anna Lindhs pressekreterare kommer det fram uppgifter som tyder på både Persson och Bodström var inblandande i beslutet då två terrormisstänkta egyptier avvisades från Sverige 2001.

– Om uppgifterna stämmer så är det väldigt allvarligt. Det innebär i sådana fall att Thomas Bodström har ljugit vid tidigare utfrågningar i Konstitutionsutskottet, säger Tomas Tobé.

Avvisningen fick stor uppmärksamhet då det visade sig att amerikanska CIA-agenter var inblandade.

Såväl Göran Persson som Thomas Bodström har tidigare förnekat att de kände till att det var CIA-agenter inblandade, något Bodström också sa i en kommentar på måndagen.

Men pressekreteraren Eva Frankell säger sig ha dokument som visar att de var mer delaktiga än vad som tidigare kommit fram.

Tomas Tobé vill nu att Konstitutionsutskottet granskar skuldfrågan igen.

– Det mest allvarliga är att Konstitutionsutskottet redan har granskat detta och då har skulden lagts på Anna Lindh, men kanske är det på det sättet att Thomas Bodström och Göran Persson också bär en mycket stor skuld för det som hände.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".