Lars Skytt, kommunalråd i Älvkarleby. Foto: Älvkarleby kommun
älvkarleby

Skutskär blir utan polisstation?

Skutskär kan bli utan polisstation nästa år. Polisledningen i Uppsala föreslår nämligen att lägga ner stationen. Genom detta spar man 200 000 kronor om året, och tio anställda berörs om besparingsförslaget blir verklighet.

– Det är helt oacceptabelt! Naturligtvis ska väl en centralort i en kommun i Uppland ha en polisstation som är bemannad, det tycker jag hör till grundbemanningen i väldfärden som vi har, säger Lars Skytt, komunalråd i Älvkarleby kommun till Radio Gävleborg.

– Polisen har väl dragit på sig för stora kostnader vid ombyggnaderna av lokalerna i Tierp, och då får väl vi stryka på foten och det är helt oacceptabelt, tillägger han.

Lars Skytt påpekar att det här förslaget är bara ett i raden på försämringar i Skutskär.

– Det här är en trend som vi har sett de senaste fem- sex åren. Vi hade till exempel en dygnsambulans och den tog landstinget och drog in och nu står en dagambulans här istället som kommer från Gävle. Vi har Försäkringskassan som numera bara har en dataskärm här på sin höjd. Arbetsförmedlingen hade ett rejält kontor förut och nu har vi blivit överflyttade till Gävle. Vi har Posten också som exempel, och nu det här med polisstationen, säger han.

– De här välfärdsfunktionerna avlusas från de mindre orterna, vi är ju är ju en mindre ort men vi är fortfarande en egen kommun och vi kräver att få ha de här funktionerna kvar. Nu börjar det gå för långt! avslutar Lars Skytt.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".