Agneta Falk. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg

Punktskriften viktig för synskadade

För 200 år sedan föddes punktskriftens fader Louis Braille. Han var själv blind och uppfann skriften som bygger på upphöjda punkter som läses med hjälp av fingertopparna. Den här uppfinningen är mycket betydelsefull för blinda och synskadade runt om i världen.

Punktskriften uppfanns av fransmannen Louis Braille som föddes för två hundra år sedan. Den bygger på upphöjda punkter i en rektangel. I Sverige är det ungefär 1 200 personer som använder punktskrift.

– Bara en så enkel sak som att skriva ner ett telefonnummer, säger Agneta Falk som tycker att mycket har förbättrats för de synskadade i samhället.

Enligt EU-direktiv ska exempelvis nya läkemedel ha märkning i punktskrift på förpackningen. Men Agneta Falk ser gärna att fler förpackningar märks med punktskrift.

– Det är så självklart att alla ska se, men det gör ju inte alla. Att själv kunna avläsa ett pris i en butik vore bra, säger Agneta Falk.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".